Hertensucade, beef Wellington, iets met portsaus en stoofperen. Wil je een tafeltje in een restaurant reserveren voor kerst, moet je er traditioneel vroeg bij zijn. En met ‘vroeg’ bedoelen we ongeveer nú. De restaurants zitten voor de kerstdagen nog niet helemaal volgeboekt, maar het gaat wel al hard. ,,Wij offeren onze vrije kerstdagen er ook voor op, dus het moet voor ons ook leuk zijn.”
Weliswaar moet Sinterklaas nog komen, maar het aftellen naar kerst is nu toch echt begonnen. De agenda’s worden al druk naast elkaar gelegd. Er wordt al voorzichtig nagedacht over kerstboom, cadeautjes en sprankelende outfits. Of er weer moet gegourmet dit jaar (en wie dat dan vervolgens allemaal moet schoonmaken). En ga je dit jaar überhaupt lekker met je glühweintje onderuit zakken op eigen bank of naar een restaurant?
Sommige kerstdagen zitten al helemaal vol, weet Van Dijl. ,,Maar verschilt per zaak en per dag. We hebben op meer locaties en dagen nog voldoende ruimte voor kleinere groepen mensen. We hebben wel besloten dat we maar een shift doen dit jaar. Niet dat je na half negen je tafel weer moet afstaan aan een ander. Gewoon een echt kerstdiner, een echt feestje, willen we ervan maken.”
Van Dijl merkt dit jaar dat de kerstborrel voor bedrijven weer ‘terug is van weggeweest’. ,,Dat was na corona volledig verdwenen leek wel, nu weer helemaal terug. Dus daar merken we ook veel vraag naar. Maar dat is vaak in de weken voor kerst zelf.” Een andere trend die hij ziet: ,,Een steeds populairder avond is kerstavond. Vroeger was het zo weinig populair dat wij gewoon dichtwaren. Inmiddels zie je dat mensen dan bijvoorbeeld met vrienden of zo komen eten, of met het gezin. De andere kerstdagen zitten meestal vol met verplichtingen en kerstavond is dan ‘een beetje zelf in te vullen’. Dat gebeurt nu vaker in restaurants, lijkt.”
De voorbereidingen voor alle kerstdagen beginnen voor restaurants vaak al in de zomer. ,,In juli, augustus bespreken we al waar vraag naar is en wat wij kunnen aanbieden. Hoe je het publiek weer bereid krijgt om je hutje te vullen in december. En ook: hoe je het juiste en leuke publiek trekt. Want dat is belangrijk: dat wij zelf ook plezier hebben. Wij offeren onze vrije kerstdagen er ook voor op namelijk.”
Lees het artikel hier